Перилни препарати – съвети за пране, съхранение и срок на годност

Съвременните перилни препарати са по-щадящи за околната среда в сравнение със препаратите, които са били използвани преди. Причината е, че съдържат повече биоразградими съставки в сравнение със съставките на старите препарати –  повърхностноактивните вещества и фосфати, които не се се разграждат с времето.

Ако имате високоефективна, енергоспестяваща перална машина, използвайте течен перилен препарат или препарат на капсули. С новите перални е необходимо по-малко количество препарат за добри резултати, в сравнение със старите. Като начало си купете малка разфасовка от препарата, за да прецените как върви разхода и калко препарат ще ви е необходим дългосрочно.

Ако перете с прах за пране, може да пресипете праха в пластмасов контейнер с капак, който се затваря добре. Така ще избегнете образуването на бучки в праха, които се образуват при досега на праха с влажен въздух. Ако вече са се образували бучки, може да пресеете праха за пране през сито, преди да го изсипете в пластмасовия контейнер. Така ще предотвратите недоброто разтваряне и залепването на бучките по прането.

Капсулите на перилния препарат на капсули са направени от поливинилово покритие, което лесно се разтваря във вода. За съжаление, тъй като се разтварят бързо, влажният въздух може да ги разтвори и да стане голяма каша, затова  съхранявайте капсулите в суха пластмасова кутия и дръжте капака здраво затворен. И не взимайте капсула с мокри ръце, защото ще започнат да се разтварят.

Срокът на годност на течните перилни препарати по принцип е по-кратък от този на прахообразните. Когато са запечатани, са в срок на годност от 9 месеца до година, а в разпечатано състояние издържат до около 6 месеца. За разлика от храните, перилните препарати, използвани след срока им на годност, не са опасни, просто не изпират добре. В такива случай, ако сте решили да доизползвате перилен препарат с изтекъл срок на годност, не го наливайте в диспенсера за препарат, а го налейте директно в пералната машина, за да не запуши диспенсера.

Препаратите, които съдържат активен кислород или са на хлорна основа, може да загубят свойствата си след около 18 месеца.За оптимални резултати съхранявайте перилните си препарати на тъмно и сухо и затваряйте капаците между пранетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *